25.5.14

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θρησκευτικός Τουρισμός - Ένα Ταξίδι στη Σερβία

Το σχολικό έτος 2013-2014 μάς δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια καινοτόμο δράση αναλαμβάνοντας το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Θρησκευτικός Τουρισμός: Μεσαιωνικά Μοναστήρια και Ορθοδοξία Πόλος Έλξης και Οικονομικής Ανάπτυξης μιας Χώρας», που τελικά επιλέχτηκε να είναι η Σερβία.

Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μάς ήρθε ξαφνικά. Τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι τουρίστες που επιλέγουν μέρη στα οποία υπάρχει και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Και μια τέτοια χώρα, την οποία επισκέπτονται και πολλοί Έλληνες ακριβώς για αυτό το λόγο, είναι η Σερβία με τα πολυάριθμα μοναστήρια της και τη διάχυτη παντού ατμόσφαιρα Ορθοδοξίας.

Από την άλλη, είναι γεγονός πως τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα μας έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους τους βαλκάνιους λαούς και πολλοί από τους μαθητές μας έχουν καταγωγή από βαλκανικές χώρες. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε συνειδητοποιήσει την επιτακτική ανάγκη να φέρουμε όλους τους μαθητές σε επαφή με την Ιστορία και την Παράδοση των γειτονικών χωρών, προκειμένου να αρθεί ο φόβος για το διαφορετικό, για το Άλλο. Στόχος μας είναι η συνειδητοποίηση πως με τους γείτονές μας πιο πολλά μάς ενώνουν, παρά μάς χωρίζουν και πως οι Βαλκάνιοι που τόσες φορές έχουν συγκρουστεί στη διάρκεια της Ιστορίας, είναι καιρός να αφήσουν τα παλιά μίση και τα εθνικιστικά παραληρήματα στη λήθη.


Σκοπός μας ήταν να σταθούμε στους σημαντικότερους σταθμούς της Ιστορίας της Σερβίας, στις σημαντικές ιστορικές προσωπικότητές της, στους παγκοσμίου φήμης επιστήμονές της, αλλά και στην Ορθόδοξη Σερβία!

Θέλαμε οι μαθητές μας να γνωρίσουν τα περίφημα μοναστήρια της χώρας αυτής, και να μάθουν για τις ομοιότητες και τις διαφορές Ελλήνων και Σέρβων Ορθοδόξων. Ακόμη, επιθυμία μας ήταν να εισαγάγουμε τους μαθητές στην ιδέα του θρησκευτικού τουρισμού. Γιατί επισκέπτονται οι τουρίστες τη Σερβία; Γιατί τα μοναστήρια έχουν τόσους πολλούς επισκέπτες; Τι οικονομικό όφελος έχει η χώρα από το θρησκευτικό τουρισμό και τι προϊόντα παράγονται στα μοναστήρια; Και αυτά λοιπόν ήταν ερωτήματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν με τους μαθητές μας, με στόχο τον προβληματισμό και την παραγωγή ολόπλευρης σκέψης.

Αποκορύφωμα του περιβαλλοντικού μας προγράμματος ήταν η τετραήμερη εκδρομή στη Σερβία, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να επισκεφτούν τα μέρη για τα οποία είχαν προηγουμένως προετοιμαστεί και να κερδίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Εξίσου σπουδαία ήταν και η δράση που πραγματώσαμε στη Μονή Βλατάδων, στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί ο μαθητές άδραξαν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν για ένα ορθόδοξο μοναστήρι της Βυζαντινής περιόδου, στο πλαίσιο της τοπικής μας Ιστορίας.

Το τελικό προϊόν του προγράμματός μας είναι μια ειδική έκδοση που έγινε από μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με στόχο να κατατεθεί η προσπάθειά μας και να αποτελέσει έναυσμα και για νέες προσπάθειες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στην Κα Δέσποινα Μιχελάκη, υπεύθυνη των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων Δυτικής Θεσσαλονίκης για τη βοήθεια και την εμψύχωση. Και φυσικά ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων, κ. Νικόλαο Αναγνώστου για τη στήριξη και τη θετική του διάθεση.  Ευχόμαστε ολόψυχα και τις επόμενες χρονιές να συνεχίσουμε με την ίδια δημιουργικότητα και θέληση, με στόχο την παραγωγή και άλλων περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Την ειδική μας έκδοση μπορείτε να τη δείτε παρακάτω:

Δεν υπάρχουν σχόλια: