31.3.12

Βίντεο από την παλιά Θεσσαλονίκη (περίπου 1915-1917)

Παραθέτω ένα βίντεο - ντοκουμέντο από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (κάπου ανάμεσα στο 1915-1917). Το δύο λεπτών και εικοσιπέντε δευτερολέπτων βίντεο εντόπισα στην ιστοσελίδα britishpathe.com. Προτού λοιπόν αναφερθώ στο περιεχόμενο του βίντεο νομίζω ότι αξίζει να παρατεθούν μερικές πληροφορίες για τον ιστότοπο αυτόν.

Το britishpathe.com είναι μια ιστοσελίδα στην οποία μπορεί να βρει κάποιος εκατοντάδες ιστορικά αρχεία με πλάνα του 20ού αιώνα, πραγματική αποκάλυψη για όποιον έχει ενδιαφέρον για την ιστορική έρευνα. Τα βίντεο αυτά "τραβήχτηκαν" διότι το 1890 ο Γάλλος Charles Pathe ίδρυσε την κινηματογραφική εταιρεία Société Pathé Frères (Pathé Brothers Company). Στόχος της εταιρείας ήταν η κινηματογράφηση μικρών βίντεο τα οποία προβάλλονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες Ευρώπης και Αμερικής υπό τον τίτλο Επίκαιρα (Newsreels). Το περιεχόμενό τους αφορούσε πολιτικά γεγονότα, αθλητικά, ακόμη και μόδα. Στην αρχή ήταν βουβά φιλμ, αργότερα όμως (γύρω στο 1930) προβάλλονταν με ήχο και άρχισαν να παίρνουν τη μορφή εκπομπών με συγκεκριμένη θεματολογία. Περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της εταιρείας μπορεί να βρει κάποιος στη wikipedia.


Το βίντεο για τη Θεσσαλονίκη

Στο βίντεο που παραθέτω μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε την παραλία της Θεσσαλονίκης και το Λευκό Πύργο: Εκεί που σήμερα βρίσκονται οι καφετέριες της Λεωφόρου Νίκης, τότε δέσποζαν ωραιότατα αρχοντικά σπίτια που "έβλεπαν" κατευθείαν στο Θερμαϊκό Κόλπο. Παρατηρούμε πλήθος κόσμου να κάνει τη βόλτα του στην Παραλία της πόλης, εικόνα που και σήμερα μπορεί να αντικρίσει κάποιος που θα βρεθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο της Θεσσαλονίκης: απόδειξη πως αυτή η ανθρώπινη συνήθεια και ανάγκη για περίπατο πλάι στη θάλασσα δεν αλλάζει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.Ο Λευκός Πύργος ξεχωρίζει στο βίντεο για τη λευκότητά του κι έτσι δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω μια ιστορική λεπτομέρεια: "Ο Λευκός Πύργος τον Ιούνιο του 1911, προετοιμασμένος για την υποδοχή του Σουλτάνου Ρεσάτ του Ε΄, είχε μόλις πρόσφατα βαφεί με υδρόχρωμα λευκός εξ ου και η ονομασία του Λευκός Πύργος έκτοτε. Προηγήθηκε μια άλλη βαφή του, λευκή κι αυτή, από το Σουλτάνο Αβδούλ Χαμήτ το 1878". (πηγή: Μάριος Μαρίνος Χαραλάμπους, Η Μυστική Ιστορία της Θεσσαλονίκης, εκδόσεις Αρχέτυπο.)

Στη συνέχεια του βίντεο υπάρχει πλάνο όπου απεικονίζεται η αψίδα του Γαλερίου, η γνωστή μας Καμάρα και ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Διάφοροι περαστικοί περνάνε κάτω από την Αψίδα και φυσικά διαφαίνεται και το τραμ που κάποτε περνούσε από εκεί ακολουθώντας τη γραμμή Λευκός Πύργος - Εθνικής Αμύνης - Συντριβάνι - Εγνατία - Βαρδάρι - Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός - Μπεχτσινάρ.

Έπειτα διακρίνονται κάποιοι στρατιώτες (ίσως Γάλλοι) που περνούν βιαστικά και αργότερα ο κινηματογραφικός φακός έχει συλλάβει εικόνες από πολυσύχναστους δρόμους, όπου διακρίνονται πολυτελή σπίτια στο βάθος, ένας στρατιώτης σε ποδήλατο κι ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που πάνε και έρχονται. Επίσης υπάρχουν εικόνες από μια σκεπαστή αγορά, που εικάζω πως είναι το Μοδιάνο, καθώς και εικόνες από το Καπάνι. Και οι δυο αγορές είναι από τα πιο γραφικά μέρη της Θεσσαλονίκης όπου ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει, να μυρίσει και να αγοράσει δεκάδες εμπορεύματα και έτσι να πάρει γεύση από την παλιά Θεσσαλονίκη.

Τέλος το βίντεο "κλείνει" με ένα πλάνο στο οποίο απεικονίζονται τα Βυζαντινά Τείχη που κάποτε περιέκλειαν τη Θεσσαλονίκη. Στο βάθος διακρίνονται κάποια χαμηλά κτήρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: