17.1.12

Νάρκισσος και Γκόλντμουντ


Μόλις τελείωσα το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε Νάρκισσος και Γκόλντμουντ και είναι τόσο δυνατός ο ενθουσιασμός μου από το άρτιο αυτό ανάγνωσμα που δεν μπορώ παρά να το προτείνω σε όσους περισσότερους μπορώ.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια αδιευκρίνιστη μεσαιωνική εποχή, κάπου στη Γερμανία. Ο Νάρκισσος και ο Γκόλντμουντ είναι δυο άνθρωποι που γνωρίζονται σε ένα μοναστήρι. Ο πρώτος είναι δάσκαλος και ο δεύτερος μαθητής. Σύντομα μεταξύ τους θα δημιουργηθεί μια στενή φιλία, άκρως πνευματική και αληθινή, παρότι είναι τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες και αναζητούν άλλα πράγματα από τη ζωή.

Ο νεαρός δάσκαλος Νάρκισσος είναι στοχαστής και αφοσιωμένος στη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών: εμποτισμένος με το απολλώνιο πνεύμα, μένει προσηλωμένος στα αναγνώσματά του και δεν επιτρέπει στον εαυτό του να γνωρίσει το συναίσθημα και την αγάπη. Στον αντίποδα βρίσκεται ο διονυσιακός Γκόλντμουντ, ο νεαρός μαθητής που ενώ στην αρχή επιθυμεί να γίνει μοναχός, τελικά συνειδητοποιεί πως η ζωή αυτή δεν του ταιριάζει και ξεκινά ένα πολύχρονο ταξίδι περιπλάνησης και γνωριμίας με τις ηδονές και τις λύπες της πραγματικής ζωής.

Οι δυο φίλοι χάνονται για πολλά χρόνια. Ο Νάρκισσος ακολουθεί το μονοπάτι της γνώσης και της αφοσίωσης στο Θεό, στο προστατευμένο πλαίσιο του μοναστηριού και του συστήματος που έχει χτιστεί γύρω από αυτό. Ο Γκόλντμουντ όμως θέλει να γευτεί τη ζωή ως το μεδούλι. Εγκαταλείπει τη σίγουρη ζωή στο μοναστήρι και ακολουθεί το άγνωστο. Γίνεται περιπλανητής, δεν διστάζει να ζήσει στα δάση, να ξελογιάσει δεκάδες παντρεμένες χωριατοπούλες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει στέγη για το βράδυ και μια κούπα ζεστό γάλα για το πρωί. Όλη του η ζωή είναι μια περιπέτεια και όλη του η ψυχή ένα μωσαϊκό από τους ανθρώπινους χαρακτήρες που γνωρίζει στο διάβα του.

Κάποια στιγμή όμως ο Γκόλντμουντ αποφασίζει να διακόψει για λίγο την περιπλάνηση, διότι μέσα του είναι καλλιτέχνης και έχει ανάγκη να δημιουργήσει. Έτσι, μαθητεύει κοντά σε ένα φημισμένο δάσκαλο, γίνεται γλύπτης και με την καλλιτεχνική του ορμή αποτυπώνει για πάντα στα έργα τέχνης του όλες εκείνες τις μορφές που γνώρισε, που αγάπησε, που τον αγάπησαν ή που απλώς τον έκαναν να νιώσει κάτι νέο.

Τελικά οι δυο φίλοι μετά από πολλά χρόνια ξαναβρίσκονται, μιλάνε για τη ζωή τους και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να δει πιο ξεκάθαρα τη σύγκρουση ανάμεσα στις διαφορετικές στάσεις που μπορεί να κρατήσει ένας άνθρωπος στη διάρκεια του βίου του, τη σύγκρουση ανάμεσα στο στοχαστή και τον καλλιτέχνη.

Με λίγα λόγια το μυθιστόρημα Νάρκισσος και Γκόλντμουντ είναι ένα ανάγνωσμα αυτογνωσίας, μια φιλοσοφική αναζήτηση αναφορικά με το πραγματικό νόημα της ζωής, μια σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, στην αυτοσυγκράτηση και την απόλαυση, στη σταθερότητα και το ταξίδι...

Παρακάτω παραθέτω το τραγούδι  Journey from Mariabronn του συγκροτήματος Kansas, το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα Νάρκισσος και Γκόλντμουντ.


1 σχόλιο:

Βάσω Α. είπε...

πολυ ωραια αναλυση
μου κινησε την περιεργεια
θα παω να το παρω