27.4.11

Ντοκουμέντο για τη Σμύρνη του 1922


Ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο για την καταστροφή της Σμύρνης και για την υποδοχή των ξεριζωμένων στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα, κάνει το γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου. Το φιλμ είχε τραβήξει ο George Magarian το 1922. Το ανακάλυψε τυχαία ο εγγονός του, Robert Davidian, καθώς έψαχνε για παλιά αντικείμενα στο σπίτι της γιαγιάς του και το πρόσφερε δωρεάν σε όλους εμάς που έχουμε ενδιαφέρον για την ιστορία και την αναζήτηση της αλήθειας.

Πρόκειται για ένα βίντεο δέκα λεπτών, όπου απεικονίζονται στιγμές της καθημερινότητας των Σμυρνιών πριν από την καταστροφή στην προκυμαία της πόλης, στη Γαλλική Συνοικία και στην Αγορά. Ακόμη υπάρχουν εικόνες από τα κατεστραμμένα σπίτια μετά τη φωτιά του 1922 και στιγμές από τους Έλληνες που μετακινήθηκαν βίαια στην Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους και χτίζοντας νέες ζωές. Συγκίνηση προκαλεί το στιγμιότυπο που δείχνει ρακένδυτα προσφυγόπουλα να παίζουν ομαδικά παιχνίδια πλάι στα παραπήγματα, μα και το δύο ημερών βρέφος που εγκαταλείφθηκε μόλις γεννήθηκε.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Robert Davidian που είχε την ευαισθησία να δώσει το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο στην παγκόσμια κοινότητα αφειλοκερδώς. Τέτοιες πηγές διαφωτίζουν την ιστορική πραγματικότητα και τονώνουν το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα πάνω σε λεπτά θέματα του Ελληνισμού.πηγές:
http://vimeo.com/10069165
http://www.neasmyrni.net.grΔεν υπάρχουν σχόλια: